Site Design

Big Four Station

Jeffersonville, Indiana

PROJECT SUMMARY.

Taylor Siefker Williams Design Group worked with TEG on the design of Big Four Station, leading the site concept development and landscape architectural design elements. This two-block civic park serves as a major trailhead for the Ohio River Greenway at the base of the Big Four Pedestrian Bridge. The bridge was rehabilitated as a pedestrian connection between Louisville and Jeffersonville that also links the Ohio River Greenway and 100-mile Louisville Loop regional greenway system.

This project includes accommodations for trailhead amenities, including restroom facilities, public plazas with seating, bicycle racks, drinking fountains, a children’s play area and performance platform. Among the additional site features include a sculptural water feature that interpret the 1937 flood level in Jeffersonville, an open-air pavilion for festivals and farmers market, and interpretive signage throughout the site. This civic space includes large open lawn panels, tree groves and lighting that all enhance the landing and creates a unique landmark for the Big Four Bridge pedestrian and bicycle ramp. Connections to the Ohio River Greenway and the downtown historic district along Spring Street are also accommodated.

This project has received numerous awards & recognition, including a Merit Award from the Kentucky Society of Architects (2015); Community Achievement Award from the Indiana Association of Cities and Towns (2014); the Primacy of Place Award, Ball State University (2014); and an Honor Award from the Indiana Chapter of the American Society of Landscape Architects (2016)

PROJECT CLIENT.

City of Jeffersonville